mandag den 13. december 2010

Dyb fattigdom og voodoo presser Nigerias kvinder ud i prostitution

Fra INFORMATION 3. oktober

Ifølge en ny rapport fra Servicestyrelsen udgør de nigerianske kvinder langt den største andel af de afrikanske prostituerede i Danmark. Blandingen af økonomisk usikkerhed og en stærk tro på det okkulte i Nigeria avler en stor gruppe sårbare unge kvinder, mener forsker på Oxford University

En ny rapport fra Servicestyrelsen viser, at langt de fleste af de afrikanske prostituerede, der befinder sig i Danmark, kommer fra Nigeria.
Og det er ikke tilfældigt, mener leder af centret for afrikanske studier på Oxford University, David Pratten, som i sidste uge var inviteret som gæsteforelæser på Roskilde Universitetscenter.
David Pratten har i mange år forsket i sammenspillet mellem ungdommen og det politiske system i Nigeria, og han forklarer, at der er mange økonomiske, men ikke mindst kulturelle grunde til, at netop de nigerianske kvinder fylder så meget i statistikken.
»Mens unge nigerianske mænd kan være sårbare over for rekruttering til kriminalitet på grund af håbløshed, korruption og massiv fattigdom i byerne, bliver kvinderne derimod lette at påvirke på grund af den stærke religiøse tradition, som især prædikes over for kvinderne. Og som kan misbruges til at lokke dem ud i sårbare situationer for eksempel til prostitution i udlandet, fordi de bliver nemme at kontrollere på grund af deres tro,« forklarer David Pratten.
Nigeria er med sine 140 millioner indbyggere det mest folkerige land på det afrikanske kontinent, men det er ikke kun på grund af omfanget, at de nigerianske kvinder migrerer og handles i så store tal, forklarer David Pratten.
Han mener derimod, at det er mange års interne politiske og økonomiske gnidninger i Nigeria om bl.a. landets olieressourcer, der skaber og muliggør den kriminalitet, hvis effekt kan ses hver dag og aften på Vesterbros gader.
Oliestrid
»Da Nigeria i 1953 som et af de første lande i Afrika opdagede, hvilke kæmpe olieressourcer landet råder over, troede man virkelig på, at det ville løfte landet ud af fattigdommen, og forventningerne var enorme. Man kalder stadig olien for Nigerias beating heart (bankende hjerte, red.), men som det ofte er med den slags, endte pengene i hænderne på en meget lille gruppe mennesker i toppen af samfundet - foruden internationale virksomheder,« siger David Pratten.
»Med de enorme summer penge, som alle nigerianere ved florerer i landet, kan det ikke undgåes at vække en vrede og frustration, især hos ungdommen. De ser rigdommen og potentialet omkring dem, men de er selv fuldstændig fastlåst i fattigdom,«
Derfor vælger mange unge at rejse til byerne fra de fattige landområder i håbet om at opnå velstand og om at få en andel i ressourcerne. Men mændene ender oftest i job som taxachauffører og lignende, og den enorme fattigdom og håbløshed de oplever i storbyerne, gør at mændene nemt rekrutteres til eller ender i organiseret kriminalitet, forklarer David Pratten.
Kvinderne i kirke
Mens mændene er sårbare over for at blive suget ind i kriminalitet, søger kvinderne oftest mod kirkerne, når de ankommer alene til byerne. For det er dér, de føler sig sikre og kan finde et netværk:
»Jeg har besøgt mange kirker i rundt omkring i Nigeria, og jeg vil nok sige, at ni ud af 10 kirkegængere er kvinder. De fleste mænd i Nigeria er også troende, men det er oftest kvinderne, som den religiøse kultur specifikt henvender sig til, og sådan er det også i landområderne,« siger David Pratten, og forklarer, at en stor del af det religiøse liv i Nigeria handler om Djævlen og det onde, som man skal respektere og frygte - det såkaldt ju ju, eller voodoo, som vi kalder det i Vesten.
Fysisk og psykisk tvang
»Det lyder måske underligt i en vestlig kontekst, men for kvinderne er det nogle kræfter, man skal tage meget alvorligt,« siger David Pratten, som ser, hvordan blandingen af troen på det okkulte og den generelle kriminalitet og håbløshed i landet, kan sætte kvinderne i en sårbar situation.
»Det er meget nemt at udnytte kvinderne ved truslen om religiøst ondskab, og det bruges til at presse dem ud i prostitution« siger David Pratten.
Ifølge en ny rapport, som COWI har lavet for Ligestillingsministeriet oplever også de danske myndigheder, hvordan de nigerianske kvinders holdes i skak af deres bagmænd med truslen om religiøst ondskab.
David Pratten mener derfor ikke, at man kan tale om reel ‘frivillighed’, når man det drejer sig om de fattige nigerianske kvinder, der prostituere sig i Danmark og udlandet generelt.
»For langt de flestes vedkommende foregår der mange former for manipulation og tvang - både fysisk, men så sandelig også psykisk, og i den henseende spiller religionen en kæmpe rolle,« siger David Pratten.
Der findes ingen officielle tal på, hvor mange nigerianske kvinder, der frivilligt eller ufrivilligt prostituere sig i lande uden for Nigeria. Men i Danmark vurderer Servicestyrelsen, at der er cirka 300 nigerianske prostituerede, som dermed udgør den tredjestørste gruppe af udenlandske prostituerede i Danmark.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar